Bästa starten för din valp

Vi på Voffsing ÄLSKAR valpar! Vi har satt samman en sida med lite information och rekommendationer både före och efter du skaffat en lite pälsboll. Frågorna från valpköparna brukar vara många och längtan ännu större. 

Förbered för valpen 

Det finns en hel del att göra för att förbereda för valpens ankomst. Att valpsäkra hemmet är lite som att barnsäkra ens hem. Ta bort kablar som kan bitas i, lyft bort trämöbler som du vill skydda, stäng av trappor, anpassa ditt hemlarm, ta bort så många mattor som möjligt  och se till att allt som den kan skada sig på är borta. Glöm inte ladda upp med städutrustning – du kommer verkligen att behöva den… 

Vi rekommenderar att man redan innan valpen ankommer skaffar rejäla trädgårdsgaller för att stänga av och även någon veckas förbrukning av foder. Du vill ju helst tillbringa första tiden med den lilla pälsbollen och inte med att hämta paket i tid och otid 

Krukväxter som är farliga för den lille valpen ska också tas bort, t ex liljor, gullranka,  aloe vera, murgröna, prickblad, kaladium, zamiakalla och cyklamen. 

  • Piss off K9 Smell Off 500ml Det ursprungliga priset var: 129.00 kr.Det nuvarande priset är: 109.00 kr.

       

      Valpfoder den första tiden 

      Frågorna om valpfoder är många, men en generell regel vi på Voffsing alltid håller på är att man aldrig ska byta foder under valpens första sex månader. När den blivit sex månader kan man väldigt sakta saxa in ett nytt valpfoder, något som ska göras under flera veckor. Du är alltså hänvisad till din uppfödares foderval under den första tiden och det är något som du kan diskutera med uppfödaren ifall det är en planerad kull. 

      Ibland har valpen svårt att få i sig maten, då kan man t ex ge fodret vid fler tillfällen och kanske uppblandad med lite vatten 

       

      Valpfoder för äldre valpar

      När valpen blivit sex månader eller mer kan du börja introducera ett nytt valpfoder. Observera att man ska behålla valpfoder under 8-24 månader beroende på voffsingens förväntade slutvikt. 

      Dag 1 och 2: 75 % tidigare mat samt 25 % ny mat
      Dag 3 och 4: 50 % tidigare mat samt 50 % ny mat
      Dag 5 och 6: 25 % tidigare mat samt 75 % ny mat
      Dag 7: 100 % helt ny mat

       

      Valphalsband och valpkoppel 

      Vi på Voffsing är ju stolta över våra halsband och koppel och självklart ska ju även de små ha en uppsättning att stoltsera med. Vår generella rekommendation är att välja ett lite bredare än vad man kanske först tänkt sig. De flesta valpar kan ha våra trecentimeters X-treme som är både väldigt säkra och enkla att hantera och ett extra plus är att de är ställbara så att de kan följa med din valp en bra tid upp i åldern. Halsbandet får gärna vara brett för att ge ett bra stöd och vara behagligt att använda. 

      X-treme 3cm

      Valpträning

      Något som vi rekommenderar alla nya valpägare, erfarna som nya är att gå en valpkurs. Det ger dig tid att helt koncentrera dig på din valp och börja bygga förtroendet mellan dig och den lilla pälsbollen medan du faktiskt får lite handfasta råd om hur du ska hantera den lille. En annan fördel är att den får socialisera med både andra människor och andra valpar. Leta efter en trevlig valpkurs i närheten av där du bor för att både träna dig själv och din lille vän.

      SKKs Sida om valpkurser

       

      Valplek

      Bland det roligaste du kan göra med din valp är att leka – det är ju faktiskt en av anledningarna till att man skaffar en lite ny kompis. Dragkamp (gärna med lite passivitetsträning under lektiden), bolllekar, gömma godbitar i huset eller i naturen är alla enkla lekar som valpen kan hänga med på. De finns också andra aktivitetsleksaker som valpen kan använda för att utveckla sina sinnen. Tänkpå att gärna ha något tuggtrevligt i närheten så att valen använder det istället för möblerna.