Vi startade hela vår site på grund av att vi hade svårt att hitta rätt foder till vår hund och att vi flera gånger gick vilse i foderdjungeln. Detta gör att de foder du hittar hos oss är kvalitetsfoder, men det betyder inte att alla foder passar just din älskling eller att den smakar gott i just din hunds gom.
Här nedan finns en del som vi tycker man ska tänka på:

Ska jag ge speciellt valpfoder till min voffsing?

Valpfoder ges till hunden till den uppnått ungefär 80% av sin vuxenvikt, sedan kan du övergå till vuxenfoder. Övergången sker vid en ålder omkring 8 – 12 månader för små till medelstora hundar och 12 – 18 månader för stora hundar. Det är viktigt att fodret är anpassat till valpar, en valp ska till exempel inte få i sig för mycket kalcium. Små hundar mår bra av att fodret inte tar så stor plats i magen och bitarna är anpassade till mindre munnar.
Försök att vänja in hunden försiktigt när du byter foder från valpfoder till vuxenfoder och håll koll på avföringen så att allting ser bra ut. Om din hund blir lös i magen eller på annat sätt få konstig avföring är det en indikation på att det nya fodret kanske inte riktigt passar för just din hund och du ska kanske prova något annat.

Vad är viktigt i innehållsförteckningen?

Vi rekommenderar att du väljer ett helfoder, det vill säga ett hundfoder som täcker hela voffsingens näringsbehov. Det ska alltså innehålla kolhydrater, protein, fett, vitaminer och mineraler.
Växande och aktiva hundar behöver mycket protein för att bygga starka muskler. Protein hittar du främst i foder baserat på kött.
Kolhydrater är det som ger hunden energi men även välbehövliga fibrer. Fibrerna är viktiga för att hundens mage ska fungera. Men var försiktigt, för mycket kan göra att de börjar släppa lös de där illaluktande fisarna vi försöker undvika. En bra balans är viktig.
Fett är en viktig del av hundens näringsintag eftersom det hjälper till med upptaget av fettlösliga vitaminer. Fett innehåller också mycket energi. Om fodret du väljer har hög fetthalt brukar det betyda att hunden inte behöver äta lika mycket som med ett mer fettsnålt foder.
Vitaminer och kosttillskott i fodret är också viktigt och något som ofta skiljer ett bra (dyrt) foder från ett enklare.

Varför är köttinnehållet viktigt?

Hundar är framför allt köttätare (carnivor) så hundfodret bör därför ha ett högt köttinnehåll. Första ingrediensen på innehållsförteckningen bör därför vara någon form av kött.
På vår site ser du hur många procent kött hundmaten innehåller och en hög andel kött borgar för en bra produkt.
Det har varit en hel del diskussion om att man använder slaktavfall till djurfoder och det hela beror ju på vad man anser att slakteriavfall är. Godbitarna som oxfile och fläskfile vill ju vi människor gärna äta, men när de handlar om våra djur så är de nöjda med att äta extrakt med högt proteininnehåll som kommer från andra delar av djuret. Detta är ju miljömässigt rätt och minimerar de vi slänger efter slakteriprocessen.

Vad skiljer ett dyrt från ett billigt hundfoder?

Billigare märken som ofta finns i mataffärer, fyller gärna ut hundmaten med spannmål och andra ospecificerade billiga biprodukter. Vi rekommenderar inte att du ger din hund dessa då de ofta inte har rätt balans och ska bara användas undantagsvis. 

Ska min voffsing äta spannmål?

Det finns många kontroverser kring spannmål eller inte spannmål i hundfoder. Flera tillverkare av hundmat menar att spannmål inte är ett problem för hunden medan andra satsar hårt på spannmålsfritt. Hos oss på Voffsing.se hittar du ett utbud av både foder med ett balanserat spannmålsinnehåll och de som helt uteslutet spannmål.
Det är upp till dig om du vill använda spannmålsfritt eller inte till din hud, men vi kan konstatera att hunden i grunden inte är en spannmålsätande varelse så vi själva försöker undvika detta till våra hundar. Prova gärna spannmålsfritt om din hund har problem med dålig mage eller eksem, det gjorde stor skillnad får vår hund. Annars gör det som känns mest lämpligt för dig men håll nog koll på din hunds välmående.

Vad ska jag välja om min hund har särskilda behov?

Om din hund har problem med hälsan eller vikten bör du anpassa foder efter det. Prata gärna med din veterinär för mer specifika råd. Här kommer våra lite enklare råd:
Överviktig hund – Försök att ge ett dietfoder som har ett mindre kaloriinnehåll. Vi har ett utbud av dietfoder som passar både seniorer och överviktiga hundar. Tänk på att ett rent seniorfoder kanske saknar vitaminer och mineraler som en yngre hund behöver så du kan med fördel ge tillskott, ill exempel Hokamix
Allergisk hund – Detta är ett vanligt problem. Vi skulle till att börja med ge ett spannmålsfritt foder och om det inte hjälper skulle vi ge ett foder med endast en proteinkälla (monoprotein / singelprotein). Det finns även ett stort antal kosttillskott som kan hjälpa din hund, t ex laxolja, Biotin Forte, och Omega skin care. Även vetegroddolja har enligt vissa en positiv effekt. 
Aktiv hund eller arbetshund eller underviktig hund. Dessa kräver extra mycket energi och här finns det en del produkter med särskilt högt energiinnehåll. Många tror att ett högenergifoder är det bästa för sin hund, men man överskattar ofta hur aktiv den är. De flesta hundar, undantaget riktigt hårt arbetande hundar som exempelvis draghundar som är ute i stark kyla, behöver inte extra mycket näring. Det är i stället väldigt många hundar som blir överviktiga på grund av för mycket mat eller som får ett foder med för mycket energiinnehåll. Vissa hundar kan under jaktsäsongen behöva ett energirikare foder för att under resten av året återgå till ett normalt foder

Vi rekommenderar att du ger din hund Hokamix som också förbättrar pälsen, något som kan kombineras som belöning (de flesta hundar älskar detta) och då kombinerar du ett nyttigt tillskott med en belöning. 

Välj gärna ekologiskt hundfoder om möjligt

Vi vill ju alla minska andelen bekämpningsmedel och därför har vi på Voffsing valt att ha tillverkare med en hög miljömedvetenhet.
Säkra gränsvärden vad gäller besprutning är satta utifrån människor men inte mindre djur. I och med att hundar har betydligt mindre kroppsmassa än människor bör de då också påverkas mer av besprutningen.
Til exempel Beco hundfoder är uttalat miljövänligt och en bra energikälla. 

Hur mycket mat och hur ofta hunden äta?

Beroende på vilket foder du väljer kan mängden mat du ska ge din hund variera. På förpackningen står det angivet hur mycket du bör ge din hund i förhållande till ålder och vikt.
Mängden kan såklart variera bland annat beroende på hundens aktivitetsnivå så håll koll på hundens vikt och hull. Ge mer eller mindre vid behov.
Små hundar kan behöva äta 3 – 5 gånger om dagen medan det räcker med 2-3 gånger per dag för äldre hundar.

Slutligen: Glöm inte att ge hunden friskt vatten! En hund behöver 50-60 ml vatten per kilo varje dag (i normal temperatur). En 30 kg tung hund behöver 1,5-2 liter per dag. Torrfoder innehåller bara 10 % vatten, resten måste hunden dricka.

Voffsings hundfoder

Här hittar du hundfoder som passar just din hund. Hög kvalitet och anpassat till din hunds behöv

Hundfoder

Healthy Paws – British Turkey & Millet – Adult

Från: 299.00kr

Healthy Paws Dog Adult British Turkey & Millet är ett torrfoder med ett innehåll av fiber och hirs för att motverka gasbildning och främja en god tarmhälsa. Fodret är baserat på fjäderfäkött som ger ett resultat av både en god smak och lättsmälthet.

 

Läs mer

Essential Balance – Monoprotein

Från: 289.00kr

ESSENTIAL BALANCE är ett helfoder med en proteinkälla där de viktigaste ingredienserna är kalkon, ris och havre. BALANCE är helt annorlunda jämfört med Essentials övriga måltider.  Hemleverans direkt från tillverkaren på foder från Essential! Ange eventuell portkod i meddelandefältet i kassan.

brittiskt hundfoder och hundmat

 

Läs mer

Essential the Beginning – Puppy Small Breed

Från: 389.00kr

ESSENTIAL the BEGINNING är ett foder speciellt till valpar som när de är vuxna kommer att väga maximalt 15 kg. Kvaliteten på ingredienserna i fodret är absolut förstklassiga. Måltiden innehåller inte spannmål och följer BOF-principen. Hemleverans direkt från tillverkaren på detta foder! Ange eventuell portkod i meddelandefältet i kassan.

brittiskt hundfoder och hundmat

 

Läs mer

Healthy Paws – British Free-run Chicken & Brown rice – Senior / Light

Från: 299.00kr

Healthy Paws Dog Senior / Light British Free-Run Chicken & Brown Rice är ett torrfoder anpassat för äldre hundar med krispiga foderbitar som är bra för hundens munhygien. Kan också användas som dietfoder för överviktiga hundar

 

Läs mer

Essential Eternal Living – Vegetarisk Hundmat

Från: 389.00kr

ESSENTIAL Eternal Living är ett 90% växtbaserat och 100% (ovo)vegetariskt helfoder till din voffsing. Den har samma energifördelning som övriga Essentialsfoder.

Hemleverans direkt från tillverkaren på foder från Essential ! Ange eventuell portkod i meddelandefältet i kassan.

Innehåller 79 % rårisprotein, ägg, bondbönor, linfrö, ärtor, potatis, kikärtor, lupiner och linser.

brittiskt hundfoder och hundmat

 

Artikelnr: N/A Kategorier: , , , Etiketter: , , , ,
Läs mer

Essential Superior Living

Från: 389.00kr

ESSENTIAL SUPERIOR LIVING är en enastående spannmålsfri måltid med kyckling och anka till vuxna hundar av alla raser. Anpassad efter en normal aktivitetsnivå.  Hemleverans direkt från tillverkaren på foder från Essential! Ange eventuell portkod i meddelandefältet i kassan.

brittiskt hundfoder och hundmat

 

Artikelnr: N/A Kategorier: , , , , Etiketter: , ,
Läs mer

Mac’s Mono Mini Adult

Från: 159.00kr

Mac’s Mono Mini Adult är speciellt utvecklad för att möta behoven hos vuxna hundar av små raser. Kombinationen av hög kötthalt och frukt och grönsaker säkerställer en balanserad kost. MAC:s Mini Adult Lamb & Sweet Potato är en super premiumprodukt som har tagit naturen som förebild.

Hundmat från tyskland

Läs mer

Essential Stamina

Från: 389.00kr

ESSENTIAL STAMINA är en helt enastående energirik måltid som är anpassad för särskilt krävande situationer eller livsstilar – aktiva voffsingar!. Kan serveras under kortare perioder eller som enda måltid. Hemleverans direkt från tillverkaren på foder från Essential! Ange eventuell portkod i meddelandefältet i kassan.

brittiskt hundfoder och hundmat

 

Läs mer

MAC’s Mono Senior/Light – Kalkon

Från: 159.00kr

Spannmålsfritt monoprotein-foder för äldre hundar, med kalkon som enda animaliska proteinkälla, perfekt för allergiska hundar, avvägt recept med sötpotatis och naturliga vitalämnen. Funkar väldigt bra både för äldre hundar och hundar som behöver balansera sin vikt. Ett unikt foder som både kombinerar lågt energiinnehåll och singelprotein. 

Hundmat från tyskland

Läs mer

Healthy Paws – Rabbit Duck & Brown rice – Adult

Från: 299.00kr

Healthy Paws Dog Adult Rabbit, Duck & Brown Rice är ett lättsmält och smakrikt spannmålsfritt  torrfoder baserat på fjäderfäkött för vuxna hundar. Fodret innehåller fiber och hirs som minskar gasbildning hos hunden.

 

Läs mer

Tundra Hjort, Lax & Anka

Från: 399.00kr

Spannmålsfritt foder från kanadensiska Tundra.  Innehåller inte konserveringsmedel eller färgämnen.

kanadensisk hundfoder

Läs mer

Tundra Lamm

Från: 399.00kr

Spannmålsfritt foder från kanadensiska Tundra.  Innehåller inte konserveringsmedel eller färgämnen.

kanadensisk hundfoder

Läs mer

Tundra Kalkon / Turkey

Från: 399.00kr

Spannmålsfritt foder från kanadensiska Tundra. Innehåller inte konserveringsmedel eller färgämnen.

kanadensisk hundfoder

Läs mer

Essential Nautical Living

Från: 389.00kr

ESSENTIAL NAUTICAL LIVING är en enastående spannmålsfri måltid med Fisk till vuxna hundar av alla raser. Anpassad efter en normal aktivitetsnivå. Hemleverans direkt från tillverkaren på foder från Essential! Ange eventuell portkod i meddelandefältet i kassan.

brittiskt hundfoder och hundmat

 

Artikelnr: N/A Kategorier: , , , , Etiketter: , , ,
Läs mer

Tundra Lax

Från: 399.00kr

Spannmålsfritt foder från kanadensiska Tundra. Innehåller inte konserveringsmedel eller färgämnen. Läcker laxsmak. 

kanadensisk hundfoder

Läs mer